Arheologii au prezentat dovezi ale extracției de argint făcută de romani la scară largă găsite la Grange Farm din Kent, Anglia.
Situl a fost studiat încă din 2005, rezultatele fiind publicate acum de Pre-Construct Archaeology în publicația „By the Medway Marsh”, notează Heritage Daily.
Grange Farm a fost locuit pentru prima dată de o comunitate de fermieri în epoca târzie a fierului, ajungând un centru major pentru fabricarea sării și a ceramicii în perioada romană.
Până în secolul al IV-lea d.Hr., o nouă așezare a încorporat o „cladire cu aripi”, o structură din lemn comună în Anglia romană, împărțită în trei părți: un capăt dedicat locuințelor de înaltă calitate, cu șeminee în mijloc, și o zonă pentru prelucrarea metalelor la celălalt capăt.
A fost descoperită o cantitate uriașă de litargă, un produs secundar al metodei de „cupelație” al extracției de argint; cântărind 15 kg (cea mai mare cantitate găsită vreodată într-un sit din Anglia romană), reprezintă extracția de argint la scară industrială.
În sit se află și un mausoleu roman care ar fi avut o înălțime de aproape două etaje, cu un pavaj din mozaic roșu simplu. În interiorul monumentului se afla un sicriu căptușit cu plumb care conținea rămășițele unei femei de vârstă mijlocie, cu statut înalt.
Mormântul a fost deranjat în secolul al V-lea, dar monumentul a rămas într-o stare de ruină până la cucerirea normandă, când pământul, înregistrat ca având „pășune, o posibilă moară de maree și șase țărani neliberi”, a fost dat episcopului Odo de Bayeaux, fratele vitreg al lui William Cuceritorul.
„Este foarte neobișnuit să găsești un sicriu căptușit cu plumb într-un mausoleu din Marea Britanie, iar clădirea și sicriul sugerează că femeia era importantă pentru comunitatea ei. Analiza izotopilor stabili sugerează că s-ar putea să fi crescut în zona locală, deși nu putem exclude o origine din sudul și estul Angliei sau chiar din Europa”, a declarat Victoria Ridgeway, director la Pre-Construct Archaeology.
Situl are, de asemenea, dovezi ale activității anglo-saxone, deși nu au fost găsite așezări sau înmormântări. Aceste dovezi constau într-o broșă în stil scandinav din argint solid turnat în stil Nydam și aurit, datând de la sfârșitul secolului al V-lea d.Hr. și două vârfuri de lance.
Vă recomandăm să citiți și:
Castelul Peveril, fortăreața în care erau terorizați și pedepsiți infractorii
O armură din piele găsită în China, de origine neo-asiriană, îi uimește pe istorici
Un arbore sacru din bronz, găsit într-o groapă de sacrificiu de la Sanxingdui